Geologische Vereniging IJsselland
   
  Home
   
  Informatie
   
  Contact
   
  Werkgroepen
 
  Micromounts
  Zwerfstenen en fossielen
  Slijpen
   
  Activiteiten
   
  Links
   
 
   
     
  De Geologische Vereniging IJsselland heeft diverse werkgroepen.
De werkgroepen mineralen, micromounting en zwerfstenen/fossielen houden hun eigen bijeenkomsten.
 
     
 
zand liniaal schuin
  Zand is ongeconsolideerd (los), korrelig materiaal en een van de meest voorkomende natuurlijke stoffen op aarde. Zand bestaat uit zeer kleine stukjes steen, zandkorrels, die in grootte variŽren tussen 63 micrometer en 2 millimeter. Als de korrels kleiner dan 63 micrometer zijn heet de grondsoort silt; bij korrels groter dan 2 millimeter spreekt men van grind.
Zand komt meestal voor als sediment, hetgeen wil zeggen dat het zand is vervoerd door water of wind. Zo zijn van zand duinen, stranden, woestijnen en rivieren ontstaan. De korrels zijn meestal afbraakmateriaal van gesteenten, maar kunnen ook van organische afkomst zijn (schelpen, koraal).
 
         
    Wat zijn micromounts?

Het begrip micromount betekent letterlijk “klein monteren” en de werkgroep micromount houdt zich vooral bezig met kleine, vaak in doosjes opgeborgen, mineralen en kristallen.
De meeste mineralen vormen mooie kristallen. Sommige worden alleen amorf (=vormloos) gevonden. Een aantal mineralen kent kristallen die slechts enkele millimeters groot zijn. Deze kleine kristallen worden micromounts genoemd.
 
         
    Zwerfstenen en fossielen

Het doel van de werkgroep is het op– en uitbouwen van kennis van zwerfstenen en fossielen.Van belang is: kennis van de oorsprongsgebieden, zowel naar plaats/regio, als de plaatsen en formaties waar ze gevonden kunnen worden. Evenals de wijze waarop en het tijdvak waarin de zwerfstenen zijn getransporteerd. Uitgangspunt hierbij is het materiaal, zoals dat in Nederland en het grensgebied gevonden kan worden.
 
         
    Slijpen

Jaarlijks wordt er uitsluitend voor leden in het najaar een slijpcursus gegeven.
Tijdens deze cursus, bestaande uit minimaal zes avonden, leert u spelenderwijs hoe ruw mineralen gezaagd en geslepen worden en tot mooie sieraden (o.a.cabochons-vliegermodel-driehoekig-rechthoekig) worden omgevormd.